De Zeeschildpad

Zeeschildpadden bestaan al meer dan 120 miljoen jaar op de aarde en stammen af van schildpadden die eerst op het land hebben geleefd. In tegenstelling tot hun voorouders hebben deze zeeschildpadden zich weten aan te passen aan de zee. Alhoewel niet veel bekend is over hun leefwijze kunnen zeeschildpadden voor hele lange periodes onder water blijven.

Zeeschildpad op het strand van Braamspunt

Zeeschildpad op het strand van Braamspunt

Deze schildpadden bevinden zich in warme en gematigde zeeën door de hele wereld en staan bekend om het migreren van wel honderden kilometers. Er zijn een aantal bijzondere kenmerken die ze onderscheiden van andere soorten schildpadden: Mede dankzij het feit dat ze leven in de oceaan kunnen zeeschildpadden heel groot worden en ook blijkt hun migraties invloed te hebben op hun omvang. Ook staan deze schildpadden bekend om hun lange levensduur en kunnen ze daarom tussen ongeveer de 80 en 120 jaar oud worden.

Gezien de historie van de zeeschildpad en hun onderscheidende kenmerken zijn ze absoluut een goede reden om Braamspunt te bezoeken. Vooral s ’nachts is het interessant om deze schildpadden te bewonderen; rond deze tijd komen ze op het strand om ‘bodyputs’ oftewel kuilen uit te graven en eieren te leggen. Geschat kunnen ze rond de 130-160 eieren per keer leggen. Dit proces duurt ongeveer 3-5 uur. Het aantal zeeschildpadden die tijdens het donker kunnen voorkomen verschilt, maar gemiddeld ligt het aantal tussen de 15 en de 20.

Een zeeschildpad tijdens het leggen van eieren

Een zeeschildpad tijdens het leggen van eieren

Na het bezichtigen van de zeeschildpadden is er nog voldoende gelegenheid om nog eventjes te genieten van het warme weer en het uitzicht rondom Braamspunt. Dit alles gecombineerd maakt Braamspunt daarom de ideale plek om te bezoeken, en een gezellige en unieke ervaring is daarom ook gegarandeerd. Zeker waard om langs te komen dus!