Touromschrijving

De tour naar de Zeeschildpadden op Braamspunt vertrekt elke dag vanaf 3 personen, de kosten zijn 60 euro per persoon.

  • vertrektijd: 15.45 uur
  • vertreklocatie:  ‘t VAT (Kleine Waterstraat / Hoek Kleine Dwarsstraat)
  • aantal personen: vanaf 2 personen elke dag!
  • kosten: 60 euro per persoon (goedkoopste prijsgarantie!)
  • kosten studenten: 50 euro per persoon

Vanuit ‘t VAT wordt u met minibusjes getransporteerd richting Leonsberg, bij de pier stapt u in de koepelbootjes. Dit is ongeveer rond 16.00 uur, in de boot zijn er wat drankjes en snackjes aanwezig. Vervolgens varen wij over de Suriname-rivier richting het district Commewijne, al varend ziet u de voornamelijk Guyanese vissersboten en garnalen-verwerkingsbedrijven in de buurt van Nieuw Amsterdam, bij de splitsing tussen de Commewijne en Suriname-rivier.

De minibusjes vertrekken vanuit 't Vat

De minibusjes vertrekken vanuit ‘t Vat

In dit gebied gaan wij opzoek naar de Profosu, de brakwater-dolfijn. Internationaal meer bekend onder de naam: Guiana dolfijn. (Sotalia guianensis, ook bekend als de Estuarine dolfijn). Deze beestjes leven in alle 3 de Guyana’s in het kustgebied en in het Noordelijk en Oostelijk gedeelte van Zuid Amerika. Deze dolfijn is familie van Oceaan Dolfijn. (Delphinidae).

In kleine groepjes zult u de diertjes aantreffen, tussen de 2-10 maar heel af en toe ook oplopend tot wel 30 stuks. Zwemmend in groepjes, waaruit opgemaakt kan worden dat deze prachtige dieren ver sociaal ontwikkeld zijn. Soms geven deze zoogdieren prachtige shows weg, hoog uit het water springend, met de staart op het waterslaan tot andere leuke vermakelijkheden. De dolfijnen eten kleine visjes, garnalen en inktvisjes, ongeveer 30 jaar oud is de leeftijdsverwachting.

Dolfijnen op de Suriname-rivier

Dolfijnen op de Suriname-rivier

Nadat wij genoten hebben van deze prachtige dolfijnen en hun mogelijke show, varen wij richting de monding van de Suriname-en Commewijne rivier richting de oceaan. Hier ligt het gebied Braamspunt. Voornamelijk bewoond door de Guyanese “illegale” vissers en enkele Javanen. Er is niet veel te doen op Braamspunt, er zijn dan ook weinig voorzieningen. Wel een prachtig strand, met witzand, waarnaar menig vakantieganger naar snakt.

De bootsman zal zijn boot netjes aanmeren en wij gaan een lekker avondmaaltijd nuttigen. Terwijl wij genieten van de ondergaande zon, die in de oceaan verdwijnt. Wij hebben namelijk de nacht en het donker nodig voor ons volgende avontuur: “de zeeschildpadden”. Deze kollosale oerbeesten komen namelijk het liefst in rust het strand op voor hun eierlegging. Wij gaan dus een lekkere strandwandeling maken en opzoek naar de sporen van deze beesten. Er zijn 5 verschillende soorten zeeschildpadden:  De Soepschildpad, de Leatherback, de Karet en de Warana  die zelden gespot wordt, in Suriname wordt veelal onterecht de Dikopschildpad ookwel onechte Karetschildpad gerekend tot de Karet.

In dit gebied van de website vindt u meer achtergrond-informatie over de zeeschildpadden.

Er moet rekening gehouden worden dat de dieren beschermde dieren zijn, de dieren komen op nummer 1 en de toeristen komen op nummer 2. Wij gaan voor bescherming van de dieren, dit kan betekenen dat de instructies van de gids goed opgevolgd dienen te worden. Flitsen is verboden, wit licht is verboden, de gids zal alles goed uitleggen, op Braamspunt is de natuurwacht aanwezig. 

De zeeschildpadden leggen meestal op dezelfde stranden eieren als waarop ze zelf zijn geboren, zij hebben intussen een reis afgelegd van 10.000 kilometers, de beesten zijn dus moe en willen graag leggen. In het nestseizoen leggen de beesten tot 3 tot 8 nesten, die ongeveer 130-160 eieren elk bevatten. Het legproces gaat als volgt:

1. De zeeschildpad komt uit het water, in deze fase moet rust bewaard worden, bij enig gevaar keert zijn terug naar het water en zal haar eieren dan verliezen in het water. Wij mogen onder geen beding, het beest in deze fase storen. De gids zal de groep op afstand houden.

2. De zeeschildpad graaft in het zand een gat, dit is een erg vermoeiend werk voor haar, met haar achterpoten graaft zij een diep gat. Bij het graven mogen de toeristen al langzaam toenadering vinden om wat dichterbij te kijken.

3. Op het moment dat het gat gegraven is, begint het legproces, de zeeschildpad begeeft zich tijdens het leggen van de eieren in een “trance”. Zij kan niet meer afgeschrikt worden en de toeristen kunnen het beest benaderen vanuit de achterzijde, onder begeleiding van de gids. U mag het dier vervolgens onder strikte begeleiding van de gids aanraken. Allen de gids schijnt met zijn lamp op de eieren van het dier, zodat u de eierlegging goed kan meemaken .

4. Wanneer de eierlegging heeft plaatsgevonden, moet het gat dichtgemaakt worden en gecamoufleerd door het beest. Dit proces kan wel een half uur duren, tot het dier tevreden is met de camouflage.

5. Langzaam maar vermoeid van de eierlegging zal het dier zich weer richting de oceaan verplaatsen, hier zien wij haar in actie, het zware ademenen en pauzes laat zien dat het die echt vermoeid is. Zodra het beest de oceaan heeft bereikt, zwemt zij weg, waar zij nog 3 maal haar kop boven water steken. Vermoedelijk dit ter orientatie.

Een zeeschildpad op de kust van het strand

Een zeeschildpad op de kust van het strand

Wanneer wij dit gehele proces hebben meegemaakt, begeven wij ons weer richting de boot, meestal is het rond 23.00 – 00:00 uur. Wij zullen ongeveer weer om 01:30 uur worden afgezet bij ‘t VAT.

U kunt deze tour online boeken, betaling kan bij ons op kantoor van Jenny Tours, Waterkant 5c of online via onze webshop.

Deze nachttour is prachtig, zeer indrukwekkend maar het is een nachttour,  als u wat meer tijd heeft en cultuur wilt opdoen adviseren wij de tour naar Galibi & Frans Guyana